http://szotar.magyarnemet.hu

A zöld fordító. A felsoroltak közül a legnagyobb szókincsű; az oldalgazda szerint a kifejezések száma meghaladja a 300 ezret. A szótár a tömegek tudása által épül, így nem minden szava szentírás - ami a papírformában kiadott nagyszótárakról sem mondható el. Az értelmezésben mindig is nagy szerepe volt és lesz a szövegkörnyezetnek; világos, hogy a fordítás sok háttérismeretet igényel, és egészen nem automatizálható – még a szavak egyszerű cseréje sem.

A weboldal interface design dolgában élenjár:

A szócikkek tartalmazzák a főnevek többesszámát és az igék múlt idejét. Minden jelentés mellett ott a gépi felolvasó ikonja. A Google Fordító gépi beszédfelolvasója kicsit jobb minőségű, de a magyarnemetonline-é is használható eredményeket produkál. Ha egy összetett szó nincs meg a szótárban, alkotóelemei egymás alatt jelennek meg. Alkalmazási példák itt még nincsenek.

Az info ikonra kattintva egy lightbox ad linkeket a kifejezés más webhelyeken fellelhető definícióira, szinonímáira, ragozására. Ezek:

Az alsó szekcióban olyan szövegkörnyezetek is megjelennek fordítással együtt, amelyekben a keresett kifejezés szerepel.

Egyszer ki lehet próbálni a magyarnemet.hu félautomata szövegfordítóját. A lefordított mondat szavainak egy részét a felhasználó cserélheti ki a legördülő menükben elérhető szinonimákra. A szövegfordító jelen cikkünkből a következő fordítást produkálta:

der grün Übersetzer. die angeführt Zwischenraum das größte szókincsű; der oldalgazda entsprechend die Ausdruck Zahl übersteigt das 300 ezret. das Wörterbuch das Menschenmassen Wissen durch erbauen, dementsprechend nicht jedes szava Bibel, aber der versiert Übersetzer jede Übersetzung Vorschlag nur vorsichtig nähern – dann auch, wenn ein szakértői Gruppe per Papierform herausgegeben Thesaurus verwendet. der Deutung immer auch groß Rolle war und werden der szövegkörnyezetnek; Eindeutigkeit, dass die Sprachübersetzung viel háttérismeretet beanspruchen, und ganz ne automatisieren – sogar der szavak einfach Tausch nicht.

Jelen állapotában a szövegfordító tehát nem képes az igeragozásra, de még a többesszámba tett főneveket sem ismeri fel. Mondatszintű elemzéseknek semmi jelét nem látjuk, ami a szavak sorrendbe tételéhez szükséges. És lássuk be, a jelentés túl gyakran elvész.

A felhasználó számára idegen nyelvű szövegek témájának megállapítására egyelőre alkalmasabb a Google Fordító.

A magyarnemet.hu-n ezen kívül találunk néhány nyelvi játékot (akasztófa, keresztrejtvény) és hozzáférést 34 német nyelvű online rádióadóhoz (Windows MediaPlayer szükséges). A webhely használata ingyenes, reklámokból finanszírozzák. Regisztráció csak az új szavak megkéréséhez szükséges.

ungarisch übersetzer ungarisch übersetzung übersetzungsbüro ungarisch német fordító német fordítás német fordítóiroda

Társadalmunk igen összetett, mint egy ezernyi eltérő színű szeletből álló torta. A legtöbb ember nemigen tart kapcsolatot a saját szociális közegétől távolesőkkel. Egész világok élnek egymás mellett úgy, hogy egymás létezéséről csak halvány fogalmuk van. A tolmácsoknakazonban – az ügyvédekhez, pszichiáterekhez hasonlóan – betekintése van mások üzletébe, családi életébe, speciális problémáiba. Gyakran nagyon idegenszerű helyzetekben találják magukat (egyébként épp ez adja a szakma izgalmát). A tolmácsmegbízások 2/3-a jogi aktusokhoz köthető (bírósági tárgyalások, jegyző, ügyvédi tanácsadás, házasságkötés, apasági, örökbefogadási nyilatkozatok, örökösödési tárgyalások); a tolmács jelenlétét törvény írja elő. A legmegtisztelőbb dolog ebben a szakmában az a nagy bizalom, amit az ügyfelektől kapunk.

Ahány társadalmi réteg, annyiféle szövegkörnyezet van. Egészen más közeg egy oktatásról, identitásról szóló egyházi konferencia és egy autógyár értekezlete a termelésről. Többnapos esemény során az éjszaka leple alatt érik be a rengeteg információ; az új szavak is, de nem csak azok. A Megbízó és a többi résztvevő szándékának, kívánságainak vagy akár félelmeinek le kell ülepednie, adott esetben a társaság által támasztott viselkedésbeli elvárásnak is.

ungarisch dolmetscher budapest ungarisch dolmetscher wien német tolmács